Viden
//søndag d. 12.12.21

De to ledende abonnementssystemsløsningene i Danmark er solgt til utlandet! Hva betyr det?

Del artiklen

SUBSCRIPTION POV #18

Av Morten Suhr Hansen

November ble en travel handelsmåned for mange. Slik var det også på markedet for abonnementssystemer – de såkalte ’subscription billing systems’ – særlig for de ledende danske løsningene Reepay og Upodi. De er begge relativt nye startups, og ble nylig lagt i andres hender da to store, utenlandske aktører åpnet opp lommeboken og ervervet hver sin danske abonnementsløsning.

Reepay var først av de to til å bli sendt ut i en konstellasjon bestående av tyske Billwerk og amerikanske PSG. Reepay ble grunnlagt i 2015 av Robert Mygind og Ole Borup, og har siden lanseringen utmerket seg som en svært ambisiøs teknologibedrift satt i verden for å hjelpe først danske, så skandinaviske abonnementsbedrifter med både betaling og abonnementsadministrasjon.

Blant Reepays kunder finner vi kjente bedrifter som Matas, DBA, Winefamily og Reshopper. Reepay har en unik løsning, hvor de både tilbyr en betalings-gateway og abonnementsadministrasjon med muligheten for at kunden kan velge én eller begge løsninger. Dette var en for interessant mulighet for den tyske programvarebedriften Billwerk, som sammen med sin amerikanske eier, kapitalfondet PSG, kjøpte Reepay tidlig i november.

Billwerk er på forhånd et av Europas ledende ’subscription billing systems’. Med kjøpet av Reepay får bedriften dermed både lagt til noen av de samme kompetansene på et nytt marked, men også helt nye kompetanser, særlig på betalingsområdet.

Oppkjøpet av Upodi styrker Vismas abonnementsposisjon

Reepay fikk kun lov til å være alene om nyheten i 24 timer. Et døgn senere, meldte den norske programvare-giganten Visma seg på banen med oppkjøpet av danske Upodi, grunnlagt i 2017 av Rasmus Foged, m.fl.

Upodi er en mer ’klassisk’ abonnementsløsning som tilbyr kundene sine å håndtere fakturering, innkreving og abonnementsadministrasjon uten å være bundet til én betalingsform. Til tross for kun fire år på banen, har Upodi allerede en spennende kundeportefølje med bedrifter som Goodiebox, Lunar og Zenegy.

Visma er for øvrig en utrolig spennende historie i seg selv i abonnementsverdenen. Visma jobber for å bli Europas ledende leverandør av forretningskritisk programvare. I Danmark kjenner vi dem bl.a. for oppkjøpet av regnskapssystemet e-conomics, og totalt sett har Visma nå en omsetning på rundt 13 milliarder danske kroner årlig, med mer enn 14.000 medarbeidere. Siden stort sett all programvaren deres selges abonnementsbasert, er det virkelig en sterk synergi mot en bedrift som Upodi.

Investorene elsker abonnementer

Men hvorfor er det sånn at de to ledende danske løsningene flyr avsted innenfor omtrent samme døgn? Det er det helt sikkert flere forklaringer på, men det som faktisk er sikkert, er at det i investeringsmarkedene pt. er en veldig stor interesse for alt som har med abonnement å gjøre. Det gjelder bedrifter som selger produktene deres gjennom abonnement, men det gjelder også spesielt bedriftene som selger ytelser til andre abonnementsbedrifter.

Samtidig er det europeiske markedet for profesjonelle løsninger til abonnementsbedrifter fortsatt ganske fragmentert sammenlignet med eksempelvis det amerikanske. Det betyr også, at store amerikanske ’subscription billing systems’ har hatt en viss form for suksess med å trenge inn på det europeiske markedet de siste fem årene, og mange – også skandinaviske bedrifter – har sett på og valgt, amerikanske løsninger som Zuora, Aria, Chargebee, Stribe og Recurly. De europeiske bedriftene har rett og slett vært for små og lokale til å ta opp konkurransen om de større kundene.

Med andre ord har de større europeiske spillerne på dette markedet erkjent at det skal skje en konsolidering og vekst for at de kan ta opp konkurransen mot de amerikanske konkurrentene. Det er bl.a. det vi opplever nå med oppkjøpet av Reepay og Upodi.

Den skjerpede konkurransen er gode nyheter for abonnementsbedriftene i Europa

Men er det da en konsolidering vi bør være lei oss for? Og med vi, mener jeg de abonnementsbedriftene som potensielt er kunder for å kjøpe ’subscription billing systems’. Nei, det mener jeg faktisk ikke. Tvert imot!

Jeg har ingenting imot de amerikanske løsningene. De er glimrende og konkurransedyktige for mange kunder. Men, vi hjelper ofte kundene våre i Skandinavia med å velge ut den beste løsningen for den aktuelle bedriften, og i den forbindelse kan vi kun hilse enda flere sterke aktører velkommen. Det er absolutt i vår og våre kunders interesse, at det også finnes sterke europeiske alternativer på markedet.

Samtidig mener jeg at vi som dansker, kan være glade og stolte over at de to sterke løsningene som allerede er på markedet, nå får enda bedre muligheter for å bli sterkere og også får enda bedre muligheter for å komme ut på andre markeder.

Så, stor gratulasjon til eierne, investorene og de ansatte i både Reepay og Upodi.