Den globale abonnementsøkonomien vokser med 451 milliarder norske kroner i 2022

Share This Post

Subscription POV #22

Av Morten Suhr Hansen

Abonnementsbevegelsen ruller og corona-pandemien har gitt abonnementsselskaper over hele verden et ytterligere løft. Dette er den generelle antagelsen blant alle oss som driver med abonnement til daglig. Men, hvor stor er egentlig den totale abonnementsøkonomien? Og hvor mye vokser den totalt sett? Det gir det amerikanske analyseselskapet Juniper Research et forslag på i deres omfattende årlige analyse ’Subscription Economy: Future strategies & market forecasts 2022-2026’.

Analysen bygger på data fra alle verdens regioner og konkrete tall fra 27 land, blant annet Danmark, Norge og Sverige. Ifølge rapporten, var den totale globale abonnementsøkonomien i 2021 på $224 milliarder USD, tilsvarende nesten 1.500 milliarder danske kroner. I 2022 vil dette tallet øke til $274 milliarder USD, tilsvarende i overkant av 2.425 milliarder norske kroner.

Dette er i seg selv enorme tall. Men, det er like interessant å se på veksten fra 2021 til 2022. Den er verdt $51 milliarder USD, tilsvarende 451 milliarder norske kroner. Altså en økning på 23%. På ett år!

Abonnement på fysiske produkter står for en stor del av veksten

Et av de mer overraskende tallene for rapporten fra Juniper Research gjelder andelen av fysiske produktabonnementer. Vanligvis når vi tenker på abonnementsbevegelsen, tenker vi på alle de digitale abonnementene på programvare og streaming som vi hører om hele tiden. Men faktisk, utgjør fysiske produktabonnementer 45% av den totale globale abonnementsøkonomien, og det er også en av de kategoriene som vokser mest for tiden.

En stor del av veksten er drevet av corona-pandemien, da forbrukere over hele verden har hatt et stort behov for å få varer levert på døren, og her har abonnementsmodellen virkelig sin berettigelse. Den tilfører en stor andel komfort til ligningen for den moderne forbrukeren. Ta måltidskasser som eksempel. I Danmark har bl.a. ‘Aarstiderne’ som bannerfører gjort at landet har vært kjent med måltidskasser i mange år, men også i Danmark har de fått et stort løft under corona. Og mange steder i verden hvor måltidskassene er nye, har forbrukerne nå virkelig lært hvor praktisk det er å få andre til å lage matplan og oppskrifter, slik at tiden man bruker på kjøkkenet er mye mer fristende å gå til.

Et annet eksempel er medisin. Turen til apoteket har ikke vært like morsom for alle, selv om apotekene er én av få som har holdt åpent gjennom pandemien. I Danmark kan man dessverre ikke få medisiner levert på abonnement (ennå), men i andre land er det en mulighet fler og fler benytter seg av. I USA er Pillpack den ledende leverandøren av medisin på abonnement. Hver måned mottar abonnenter alle deres reseptbelagte medisinprodukter, vitaminer og lignende ferdigpakket i små dosepakninger som hjelper deg å få riktig medisin til enhver tid. I 2019 ble Pillpack kjøpt opp av Amazon, hvilket ikke er overraskende. Dette har kun presset veksten videre.

Overraskelsesbokser og langvarige forbruksgoder i abonnement er også i rivende utvikling

Måltidskasser og medisin er selvfølgelig bare noen få blant mange, mange fysiske produktabonnementer som vokser nå for tiden. Markedet for kuraterte abonnementsbokser er også i rivende utvikling. Dette gjelder ikke minst litt mer luksuriøse produkter som vin og personlig pleie.

Vi abonnerer også i stigende grad på langvarige forbruksgoder som briller, høreapparater, biler, sykler, vaskemaskiner og mye mer. Dette området – vi kan kalle det Assets-as-a-Service – er virkelig spennende å dykke ned i. Det vil jeg gjøre i en av mine kommende ’point-of-views’.

Vil veksten av abonnementsselskapene fortsette?

Det store spørsmålet er naturligvis om utviklingen av abonnementsbevegelsen, inkludert de fysiske abonnementene, vil fortsette i like høy grad når pandemien avtar! Ifølge Junipers rapport, så er svaret ja. I hvert fall i en global kontekst. Men, jeg tror også at veksten vil fortsette i Skandinavia.

Det endrer ikke det faktum at vi akkurat nå har kunder som opplever en nedgang i veksten. Men, det er også bedrifter som har hatt ville opplevelser. Vi har abonnementsselskap som kunder som opplevde en vekst på 50% det første året under corona! Det kan naturligvis ikke fortsette.

Men for mange, mange kunder har de siste årene vært en ’game-changer’. Når vi først har fått smaken på kurasjonen, komforten og inspirasjonen som ligger i mange av de beste abonnementskonseptene, er det ingen vei tilbake. Og det er fortsatt mange bransjer som fortsatt har fordelen av å virkelig tre inn i abonnementenes verden. Det vil skje i årene som kommer.

Læs mer om abonnementsbevegelsen her